"Lumea nu se va sfarsi din cauza celor care fac rau, ci din cauza celor care se uita la ei si nu fac nimic." - Albert Einstein
Posibilă colaborare americano-română la Uzina Mecanică București

Una dintre măsurile de revitalizare a industriei de apărare este cooperarea internațională pentru realizarea/integrarea în România a cât mai multor produse necesare instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

În acest sens, Compania Națională ROMARM și Organizația Patronală ”Industria de Apărare”, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti, au organizat în data de 24 mai 2016 un eveniment de prezentare a propunerii de cooperare a companiei Fiat Chrysler Automobiles cu Uzina Mecanică București în ceea ce privește vehiculul military Jeep J8.

Înzestrarea forțelor armate naționale cu vehicule 4x4 ar trebui să reprezinte o oportunitate pentru a asigura în România cât mai mult din producția/integrarea acestor produse. Din spectrul restrâns de producători la nivel internațional, compania Fiat Chrysler Automobiles și-a manifestat interesul de a realiza un parteneriat pentru vehiculele militare 4x4 Jeep J8 cu Uzina Mecanică București, fabrică aflată în prezent într-un impas financiar fără precedent.

Proiectul este unul complex, gama de produse putând fi extinsă și pentru alte vehicule necesare sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională. De asemenea, acestea ar putea fi exportate cu succes pe alte piete, generând beneficii importante pentru România.

Prezent la eveniment, domnul Dean Thompson, însărcinatul cu afaceri al SUA în România ad-interim, a declarat: "Încercăm să îmbunătățim relațiile comerciale și economice, între SUA și România (...) E important ca România să decidă de ce echipamente are nevoie, ce strategie are și să pornească de acolo (…) Continuăm să încurajăm România să construiască un mediu de afaceri pozitiv. De asemenea, profităm de oportunitățile comerciale cu România. E mult potențial pe toate aceste paliere".

De asemenea, importanța parteneriatelor a fost subliniată și de domnul Neculai Banea, secretar de stat Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, care a punctat în cadrul evenimentului: ”Dorim să aliniem industria de apărare la necesitățile de înzestrare ale forțelor sistemului național de securitate. Ideea noastră este să participăm la producție", adăugând că este vital ca România, în relația cu SUA, ”să crească parteneriatul economic la același nivel cu parteneriatul militar”.

În contextul necesității revitalizării industriei de apărare românești, Compania Națională Romarm își propune ca în domeniul său de competență să răspundă cererilor tuturor forțelor armate interne, în materie de muniții, arme, vehicule și mentenanță. Investițiile în retehnologizare, concentrarea pe produse competitive, eliminarea cheltuielilor inutile, pregătirea forței de muncă, dezvoltarea cercetării în domeniu, eliminarea eventualelor fapte de corupție, sunt prioritățile zero ale industriei de apărare, dar ele nu pot fi rezolvate exclusiv prin efort propriu. Interesul este comun, ca urmare și efortul rezolvării acestor priorități trebuie să fie comun. De aceea credem că este necesară o coordonare la nivel guvernamental a tuturor factorilor cu responsabilități în domeniu, iar punctul de plecare îl reprezintă abordarea tuturor problemelor într-un mod realist, sincer, deschis, transparent.”, a declarat doamna Floarea Șerban, directorul general al Companiei Naționale ROMARM.

De asemenea, directorul ROMARM a completat: ”Azi, dorim să prezentăm o posibilă variantă, un posibil model de cooperare industrială internațională și un posibil mod de colaborare între structurile militare și producători. Integrarea în producție și ulterior mentenanța unui asemenea vehicul, pe platforma căruia s-ar putea instala diferite sisteme care ar putea corespunde celor mai variate misiuni, ar putea însemna și începutul unei afaceri de succes. Industria de apărare din Romania are nevoie de parteneri credibili, de renume, care să sprijine punerea în valoare a capacităților industriale și a potențialului uman încă existente, pentru a genera un plus de securitate pentru România, UE și NATO, pentru că fără industrie de apărare, nu există apărare. Este însă momentul ca beneficiarii, dar și reprezentanții guvernamentali responsabili, să ia deciziile cele mai potrivite, întrucât punerea în practică a acestor proiecte de cooperare este nu numai complexă, dar și de durată.

Printre autoritățile prezente la eveniment s-au numărat domnul Călin Stoica, consilier pe probleme de securitate al prim-ministrului, domnul Marius Obreja, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaților, domnul general maior Cătălin Moraru, locțiitorul șefului Departamentului pentru armamente, precum și alți reprezentanți de structuri ale Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne etc.

Prezentarea de propunere de colaborare realizată de Fiat Chrysler Automobiles a fost urmată de un drive test al Jeep J8, precum și de declarații de presă.

Autor:

Autorul articolului este singurul responsabil pentru informatiile postate pe acest portal si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.


Un comentariu     Conectare pentru a comenta Regulament
  (5.5 stele din 2 vot(uri))

DanBunescu 5 years ago

Cum zice doamna ? sincer, deschis, transparent ? atunci ar suna cam asa : managementul industriei de aparare este de domeniul penibilului, frizeaza ridicolul, iar guvernul tehnocrat vadeste o ignoranta vecina cu iresponsabilitatea.